Fakülte Tanıtımı

⚕️ Veteriner Fakültesi


Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 06 Haziran 2013 tarihinde, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun ek 30'uncu maddesine göre; 25/06/2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2013/4898 numaralı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Her yıl %100 doluluk oranı bulunan veteriner fakültesi sayısal puan türüyle öğrenci kabul etmektedir.
Veteriner fakültesi aşağıda kısaca belirtilen 5 bölümden oluşmaktadır. Veteriner fakültesi öğrencileri bu beş bölümün tamamının derslerini alarak Veteriner Hekim unvanıyla mezun olurlar.

Klinik Bilimler Bölümü
Büyükbaş, küçükbaş, Pet ve kümes hayvanları ırklarının ıslahı, üretimi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, insanların zoonoz hastalıklardan korunması konularında eğitim verilmektedir.

Klinik Öncesi Bilimler Bölümü
Hastalıkların teşhis ve tedavisinde rasyonel ve analitik bir düşünce ve yetenek kazandırmaya yönelik temel bilgi ve çağdaş teknik ve metotların öğretilmesi. Ayrıca doğru ilaç kullanımı, hastalık etkenleri, koruyucu hekimlik, çevre ve halk sağlığı, zehirlenmeler, teşhis ve tedavi alanlarında güncel bilgi ve etkinlikler kazandırmaktadır.

Temel Bilimler Bölümü
Bu bölümde hücre, doku, organ ve sistemlerin gelişimi, yapısı, görevleri, işleyişi, metabolizma kavramları, veteriner hekimliğin tarihçesi ve deontoloji kuralları, hayvan refahı ile ilgili verilen bilgiler, Veteriner Fakültesi öğrencilerinin mesleki bilgilerinin temelini oluşturmaktadır.

Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü
Zootekni Bölümü, tarımsal üretimin hayvansal kökenli olanlarının üretimini ve ürünlerinin gerek nitelik gerekse nicelik yönünden ekonomik olarak artırılmasını amaçlayan yetiştirme, ıslah, besleme ve sağlık koruma ile ilgili lisans dersleri vermektedir. Bölümden ders alan öğrencilere ekonomik önemi olan hayvanların tanıtılması, hayvan refahı, sürü yönetimi, hayvan ıslahı, gen kaynaklarının korunması, barınak şartları, yem bitkileri ve yemleri, besin madde ihtiyaçları, sağlıklı hayvan besleme, beslemeye bağlı problemler ve çözümleri, rasyon hazırlama, çevreci hayvan yetiştiriciliği, organik hayvancılık, modern hayvan yetiştiriciliği ile istatistik bilgileri verilmektedir.

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
Veteriner Hekim adaylarına başta hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık, yumurta, bal) olmak üzere Gıda Bilimi, Gıda Teknolojisi, Gıda Analizleri, Hijyen ve Sanitasyon, Çiftlikten Çatala Gıda Güvenliği, Tek Sağlık Konsepti, Veteriner Halk Sağlığı, Mezbaha Veteriner Hekimliği, Beslenme ve Sağlık İlişkisi gibi konularda eğitim vermekteyiz. Gıda güvenliği, standartları, teknolojisi ve veteriner halk sağlığı ile ilgili Mevzuat Bilgileri verilmektedir.

Aşağıdaki merkezler veteriner fakültesi öncülüğünde kurulmuş olup veteriner fakültesi öğrencileri için uygulama alanlarını oluşturmaktadır.


🐈Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi

Siirt üniversitesi veteriner fakültesi kurulduğu 2014 yılından itibaren polikliniklerini kurmuş olup 2022 yılı Aralık ayında ise Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) standartlarına uygun bölgedeki en büyük, ülkemizdeki ise sayılı hayvan hastaneleri arasında yer alan modern hayvan hastanesinin kurulumunu tamamlamıştır. Toplam 8300 m2 kapalı alana sahip olan Hastanemiz; Acil, Pet, Egzotik Hayvan, At, Ruminant, Pet Enfeksiyon, Büyük Hayvan Enfeksiyon olmak üzere 7 adet poliklinik den oluşmaktadır. Ayrıca Radyoloji Ünitesi, Merkezi Laboratuvar, Nekropsi Ünitesi ve Eğitim Öğretim Amfilerini de bünyesinde barındırmaktadır.
Polikliniklerimiz Cerrahi, İç Hastalıkları, Doğum ve Jinekoloji, Dölerme ve Suni Tohumlama kliniklerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda hastane bünyesinde toplam 26 adet muayene salonu, 8 adet ameliyathane ve hospitalizasyon üniteleri mevcuttur. Hospitalizasyon ünitelerimiz ise şu anda 73 hasta kapasitesine sahiptir ancak en kısa sürede 103’e çıkarılması planlanmaktadır. Hayvanların tedavilerine yönelik olarak farklı kurum, kuruluş ve STK’larla iş birliği protokollerimiz bulunmaktadır.


Merkez için tıklayınız



🐑 Küçük Ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi

Küçük ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2 Şubat 2015 tarihli ve 29255 sayılı resmî gazetede belirlenen kanun doğrultusunda kurulmuş bir araştırma uygulama merkezidir. Merkez, toplam 1194,54 metrekarelik bir alanda faaliyet göstermektedir. Merkezde şu anda Ukrayna’dan getirilen Romanov ırkı koyunlar bulunmaktadır. Merkezde hem Romanov koyun yetiştiriciliği konusunda çalışmalar yapılmakta hem de veteriner fakültesi öğrencilerine uygulamalı eğitim verilmektedir. Küçük ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, hayvan yetiştiriciliği alanında bilgi ve deneyimi bir araya getirerek Siirt ilinin hayvancılık potansiyeline katkı sunmaya çalışmaktadır.


Merkez için tıklayınız



🐐 Reprodüktif Biyoteknoloji Merkezi

Bu merkez Türkiye’de ilk olma niteliğindedir. Proje kapsamında inşa edilen tesiste; 1 adet biyogüvenlik, 3 adet laboratuvar, 1 adet karantina, 2 adet hayvan barınağı ve 1 adet depo/revir ve 1 adet 2x12 baş hayvanlık sağımhane bölümleri bulunmaktadır.

Bu merkez’de; küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yüksek verim özelliklerine sahip ırkların bölgesel adaptasyonunun sağlanması, üstün verim özelliklerine sahip hayvanlardan elde edilen spermalar/payetlerin kullanılması ile öncelikli olarak bölge hayvancılığı olmak üzere ülke hayvancılığında verim artışlarının sağlanması, dolayısıyla ülke hayvancığında ekonomik kazanımların elde edilmesi, bu sayede keçi yetiştiriciliğinde karlılığı ve sürdürülebilirliği arttırılması, ülkemizin önemli bir sorunu olan köyden kente göçün azaltılmasına katkıda bulunmak ve hayvan yetiştiriciliği, sağlığı ve refahı konularında yetiştiricilere eğitim ve hizmet sunabilecek örnek ve yol gösterici bir merkezin oluşturulması amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında yaklaşık 1000m2 kapalı alana yayılan laboratuvarlar ve hizmet binası, 600 baş kapasiteli iki keçi ağılı, 300 baş karantina ağılı ve depolama alanları hizmete açılmıştır. Damızlık değeri yüksek erkek hayvanlardan elde edilen spermanın muayenesi, payet içerisine yüklenmesi, dondurulmasında kullanılacak tam otomatik cihazlar ile sağım, laparoskopik tohumlama ve rutin laboratuvar işlemlerinde kullanılacak cihazların temin ve teslim aşaması ile ilgili süreçler yürütülmekte olup %90’ ı tamamlanmıştır. Avrupa’dan (Budapeşte/Macaristan); Murcia-Granada keçi ırkından 3 erkek, 18 dişi olmak üzere toplam 21 baş, hem süt hem de et verimi yüksek kombine bir ırk olan Anglo-Nubian keçi ırkından 10 baş erkek, 19 baş dişi olmak üzere toplam 29 baş ve et verimi yüksek bir ırk olan Boer keçi ırkından 15 baş erkek, 25 baş dişi olmak üzere toplam 40 baş keçinin alımı yapılmıştır.


Merkez için tıklayınız



🐝Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi

Veteriner Fakültesi öncülüğüyle 2016 yılında kurulmuş olan Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi arı parazitlerine karşı etkili mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi, arı ürünlerinin kalite standartlarının yükseltilmesi, çevre dostu arıcılık uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yenilikçi araştırmaların desteklenmesi konularında öncü bir rol üstlenmeyi hedeflemekte olup, moleküler temelli araştırmaların yanı sıra arı biyolojisi, arı ıslahı, arı ırkları, arı hastalıkları, arı ürünleri, modern arıcılık ekipmanlarının geliştirilmesi, arıcı eğitimi ve öğrenci uygulamaları gibi konularda da faaliyetini devam ettirmektedir. Tüm bu çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülmesi için merkezimizin araştırma ve uygulama faaliyetleri Kezer yerleşkesi ve Parveri bölgesinde yürütülmekte olup, merkezimizin ana bina projesinin yapım işleri hızla ilerlemeye devam etmektedir. TRC3 Bölgesinde yer alan Siirt ilindeki Arıcılık Faaliyetlerinin Yapısal Analizi, Arı ve Arıcı Sağlığı, Güvenliği, Sorunları ile Çözüm Önerileri' başlıklı projesi SİÜ Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından 2022-İHTVET-02 nolu proje olarak desteklenmiştir.


Merkez için tıklayınız



🐭Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Veteriner Fakültesi öncülüğünde 2015 yılında kurulmuş olan Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Veteriner Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Siirt Sağlık Yüksekokulu gibi birimlerin deney hayvanı kullanarak yapacakları bilimsel nitelikli deneysel çalışmalarda, hayvan sağlığı ve refahını olumsuz etkilemeyecek koşullarda deney hayvanı kullanımına olanak sağlayacak imkân oluşturulmuştur. Bu birim merkez kampüste bulunan 250 metrekare kapalı alana sahip içerisinde 1 deneme-uygulama odası, 2 karantina odası, 2 deney hayvanı bakım odası, 2 personel odası ve 2 adet depo bulunan binada faaliyet göstermektedir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen yeni modern deney hayvanları ünitesi Kezer yerleşkesinde yapılacaktır.


Merkez için tıklayınız

🐤 Bıldırcın Ünitesi

Hem öğrencilerin uygulamalarına destek vermek hem de yetiştiricilere bıldırcın yetiştiriciliğini benimsetmek ve şehre farklı bir damak tadını kazandırmak üzere bıldırcın ünitesi kurulmuş ve aktif olarak çalışmaktadır.

FATİH KESİCİ
Güncelleme : 7.11.2024 20:26:35